Патриарх Неофит заяви, че кончината е огромна загуба за целия православен свят

Днес е ден на траур във Варна. Отрано тази сутрин започна поклонението пред Варненския и Великопреславки митрополит Кирил. 


Хиляди опечалени хора със сълзи на очи се простиха с митрополит Кирил. Опелото, което продължи почти час, беше водено лично от патриарх Неофит. На него присъства и президентът Росен Плевнелиев. 


В своето слово патриарх Неофит каза, че кончината на митрополит Кирил е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Варненската и Великопреславската епархия и цялата 
Православна църква, но и за целия православен свят.

 

„Покойният митрополит Кирил беше много ценен, много полезен за светата ни църква и всички сме в скръб, защото един ценен помощник на синодалния живот, на светата ни църква си отиде от нас”, заяви патриарх Неофит за покойния митрополит Кирил.


Президентът Росен Плевнелиев призова в този миг още веднъж хората към единство, политиците да не се опияняват от властта, а от нещата, в които вярват.

 

Дядо Кирил успя да ремонтира много храмове, да построи храмове, успя да организира социални кухни във всяка една от духовните обители в неговата епархия. Той се грижеше за бедните, даваше пример и аз искам всички ние да се запалим от този пример”, заяви още държавният глава.

 

Тялото на починалия владика бе положено в Алеята на митрополитите в старите гробища на Варна.

 

Картина от прощаването с митрополит Кирил ще намерите във видеото.


Репортер: Искра Урумова