В понеделник ще бъдат представени мерки за повишаване събираемостта на приходите

„Новият дълг в размер до 1 млрд. лв. няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури известен буфер. Това означава, че потенциалната задлъжнялост на икономиката не става повече от предвидените 14,6 млрд. лева”. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов пред Дарик радио.


Той припомни, че следващата година трябва да се осъществят плащания по външния дълг и е важно да се осигури ресурс сега, за да не се натоварва в първите месеци на 2014 г. фискалният резерв.


Министърът изрази увереност, че нивото на дълга на страната ни е достатъчно ниско, за да може да си позволим заем, който и без това бил предвиден в Бюджет 2013. Той обаче подчерта, че заемът няма да финансира социални плащания.


В понеделник на извънредно заседание на кабинета ще бъде гласувана актуализацията на Бюджет 2013. В документа обаче не се предвижда увеличение на минималната работна заплата.


Той разясни, че в настоящия бюджет има много недофинансирани дейности. Сред тях са близо 5-6 млн. лв. инвестиционни разходи за някои болници в страната. Друг непланиран разход е поет ангажимент от служебното правителство за субсидия от 11 млн. лв. за земеделските производители. В момента очакваме одобрение от евросъюза за тези разходи.


Министър Чобанов обяви, че допълнителни 86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част след промяната в бюджета за тази година. А приходите щели да дойдат от търговията с въглеродни емисии.


Разработват се и се предприемат мерки за повишаване събираемостта на приходите, борбата с контрабандата и оптимизиране работата на приходните администрации. Те ще бъдат представени следващата седмица, анонсира Чобанов.


По повод сделката на пенсионен фонд „Доверие” финансовият министър заяви, че няма да се меси в работата на Комисията за финансов надзор.