По думите му една от тези важни теми е сделката за пенсионен фонд „Доверие”

Остри критики изрази Президентът срещу прокуратурата. Росен Плевнелиев изрази недоволството си, заради изнесеното в публичното пространство тефтерче на отстранения председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Държавният глава дори сравни това огласяване с публичното четене на СРС-та от парламентарната трибуна, което направи бившия вътрешен министър Цветанов.


В атаките срещу себе си, Росен Плевнелиев видя опит да се измести вниманието от важни теми, като например сделката за пенсионен фонд „Доверие”. Президентът не изключи зад нея да стоят интереси на руската мафия.


Зад атаките срещу себе си президентът видя две цели. Първата – репутацията му да бъде принизена. Втората – да се отклони вниманието от други важни процеси, които текат в държавата.


„Нека да бъда много ясен - независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен. Президентът няма да стане послушен и няма да стане зависим, независимо какъв е моят рейтинг”, обясни президентът Росен Плевнелиев.


Сред важните теми, от които се отклонявало вниманието, Плевнелиев посочи сделката с пенсионен фонд „Доверие”. Държавният глава е притеснен от възможността офшорна компания да купи фонда, в който са вноските за втора пенсия на по-голямата част от българите. Затова призова партиите в парламента ясно да кажат дали подкрепят сделката.


Една офшорка е на път да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери. Зад тази офшорка могат да стоят парите на руската мафия, на кой знае кого”, поясни държавният глава.
Президентът критикува и прокуратурата затова, че реши да извади на светло тефтерчето на отстранения от длъжност и разследван председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.


Повод за притеснения у президента даде и изборът на новия шеф на ДАНС.


„Мегаструктурата ДАНС и ГДБОП в комбинация отново може да роди мегаскандал поради факта, че се контролира само от премиера и той носи отговорност за действията й”, допълни още Плевнелиев. Той обаче видя в конкретния момент златен шанс за диалог в държавата.


Има шанс парламентът да заработи и ГЕРБ да се върне в него, да започнат да се коват важните неща, и опозицията да бъде опозиция – да посочва бездействията и проблемните решения на управляващите”, категоричен бе той.


В присъствието на държавния глава по повод 100-годишнината от Балканските войни в алеята на славата бяха положени урни с пръст от бойните полета в Тракия и Македония.


Българският патриарх Неофит пък отслужи панихида за загиналите във войните.