Токът в цялата страна трябва да поевтинее с 5%

Новите цени на тока и парното от 1 август ще бъдат обсъдени на обществен консултативен съвет към енергийния регулатор. Припомняме ви – комисията, която определя тарифите, предложи в края на миналата седмица токът в цялата страна да поевтинее средно с 5 на сто.

 

Според очакванията на експертите от 1 август не само битовите, но и стопанските потребители ще купуват по-евтин ток. Не всички по веригата обаче бяха съгласни с начина, по който ще се случи намалението на цените.

 

Остра реакция дойде от ЕНЕРГО-ПРО, които заявиха, че ако този модел влезе в сила, ще стартират международна арбитражна процедура срещу страната ни. Другите две енергодружества – ЕВН и ЧЕЗ, засега остават без коментар по темата.

 

Напрежението сред миньорите също остава. А синдикатите обявиха, че все още са в готовност за стачки. И това ще остане така, ако до средата на седмицата не получат по-стабилни гаранции, че топлоенергетиката и въгледобивът няма да пострадат от новия модел и че работните места на миньорите няма да се пипат.

 

Все пак, ще има ли промени в модела и дали това ще са окончателните цифри, ще разберем на 29 юли, три дни преди новите цени на тока да влязат в сила.