От партията искат и прокурорска проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова

„Атака” внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с протестите. Той засяга и кмета на гр. София Йорданка Фандъкова, която според партията нарушавала законодателните разпоредби.


„Българското общество е свидетел и заложник на група български граждани, които изразяват своето конституционно право да извършват митинги и събирания, без да отговарят на изискванията на българското законодателство. Вече 40-и ден законът е грубо погазен, а кметът на столицата не предприема действията вменени и чрез горепосочения закон”, се казва в сигнала.


От „Атака” обясняват, че Закона за събрания, митинги и манифестации е нарушен, тъй като протестите продължават след 22:00 часа, когато по закон е забранено, както и че не посочвали организатор на протестните действия. По закон за свикване на митинг, организаторите трябва да уведомят кмета на общината 48 часа преди началото му, като посочат организатора, целта, мястото и времето на митинга.


Те посочват още, че нерегламентираното блокиране на пътни артерии в столицата затрудняват безопасното придвижване на хората в града.


Според „Атака” кметът на столицата Йорданка Фандъкова нарушавала същия закон, според който тя като кмет има право да прекрати митинга, когато не се провежда по реда, установен в закона. Заради тези нарушения, от партията настояват главния прокурор Сотир Цацаров да направи прокурорска проверка срещу Фандъкова.