Пловдивчани отстраниха и Жрински Мостар

Тимът на „Ботев” /Пловдив/ продължи успешния си поход в Лига Европа. „Канарчетата” победиха с 2:0 като домакини босненския Жрински Мостар и след 1:1 в първия мач, се класираха за третия предварителен кръг на турнира.

Станимир Стоилов направи една промяна в сравнение с мача в Босна и Херцеговина – мястото на Вандер в халфовата линия зае Ромарио. Въпреки очакванията за убедителна победа, „Ботев” не успя да стигне лесно до успеха. Пловдивчани владееха инициативата, но трудно стигаха до чисти положения през първата част.

След почиваката обаче, домакините заиграха с повече агресия и настроения. Те доминираха напълно на терена и след редица пропуски, Мариан Огнянов най-накрая успя да открие резултата в 80-та минута. Футболист на Жрински изрита топката в Йордан Христов, а след получилия се рикошет, халфът се озова сам срещу вратаря на гостите и хладнокръвно успя да се разпише.

Пълното превъзходство на „Ботев” бе затвърдено с попадение на Тодор Неделев в 88-та минута. Нападателят бе изведен с хубав пас от Борис Галчев и с презицен изстрел, подпечата мястото на отбора в следващата фаза на турнира.

Там „Ботев” ще се изправи срещу силния немски отбор Щутгарт. Първия мач между двата тима е следващата седмица и ще се играе отново в Бургас, поради липса на лиценз на стадион „Христо Ботев”.

Съставът на „Ботев”: Стаховяк, Христов, Грънчаров, Спрокел, Минев (90-Артур Енрике), Галчев, Иршак, Неделев, Огнянов, Анисе (69-Костов), Ромарио (58-Луис Педро)