Работодатели и синдикати ще обсъдят новите параметри в бюджета с управляващите

Актуализацията на бюджета ще разгледа на извънредно заседание ресорната парламентарна комисия. Преди това работодатели и синдикати ще обсъдят новите параметри в него с управляващите. 

 

До поредното разглеждане на прекроения бюджет за тази година се стигна, след като президентът наложи вето и така на практика блокира актуализацията.

 

Депутатите от бюджетната комисия ще обсъдят мотивите на Росен Плевнелиев да върне текстове от актуализирания бюджет преди окончателното гласуване по ветото му в петък. В края на юни именно по време на разширено заседание на бюджетната комисия протестиращите блокираха депутати и министри в Народното събрание. Тогава се стигна и до сблъсъци с полицията. 

 

Актуализацията ще бъде основна тема и на дискусията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който за първи път ще се събере в пълен състав.

 

Преди няколко месеца работодателите спряха да участват в Тристранката заради законовото изискване и те като всички висши държавници dа обявят имотите си. Това задължение бе отменено преди дни.

 

Онова, което президентът Плевнелиев посочи като основна причина да върне законопроектът, беше непрозрачното харчене на средства и тегленето на нов заем до 1 млрд. лева. 

 

За да отменят президентското вето, на управляващите ще им се наложи да търсят не един, а два гласа извън тези на БСП и ДПС. В момента коалицията има 119 гласа - не 120, тъй като депутатът Делян Пеевски не влиза в пленарната зала. За да се отхвърли президентското вето, са нужни 121 гласа.