130 народни представители гласуваха против ветото

Народните представители отхвърлиха ветото на държавния глава над актуализацията на бюджета. Това стана на фона на голям протест в подкрепа на кабинета "Oрешарски" и продължаващи антиправителствени демонстрации.

 

130 депутати защитиха актуализацията на бюджета, 93 бяха "против", нямаше "въздържали се". Резултатите са след искане за прегласуване. Заради злополука с пулта си за гласуване Бойко Борисов единствен упражни правото си на глас от парламентарната трибуна. Един от БСП пък се обърка и подкрепи ветото на президента. Заради това актуализацията бе одобрена след повторно гласуване. 

 

Със старите аргументи - актуализацията мина (ОБЗОР)В крайна сметка, с гласовете на ДПС, БСП и „Атака” промяната в основния финансов закон бе одобрена за втори път. Въпреки обещанията за повече икономика и по-малко политика в дискусията, не се мина без взаимни обвинения. Под главния прицел на управляващите обаче бе президентът Росен Плевнелиев.


По думите на лидера на ДПС Лютви Местан президентът преследвал чисто политически цели и допълни: „Президентът има за цел да подчертае зависимостта на парламента от „Атака”. Тук вече някой сериозно гази в правомощията на изпълнителната власт.” 


Според Сергей Станишев пък „президентът пази мястото на Борисов”. От ГЕРБ обаче също не останаха длъжни. 


„Аз не съжалявам, че Росен Плевнелиев стана президент. Но предишният президент със сигурност съжалява, че направи Вас свой заместник”, обърна се Бойко Борисов към Станишев.

 

Опозицията отново предупреди, че в новия си вариант бюджетът ще ощети българите, а  управляващите увериха за пореден път, че общата задлъжнялост на страната няма да се увеличи, ясно е разписано за какво ще се харчат пари и решенията за тези разходи ще се вземат поотделно и напълно прозрачно.


Преди гласуването министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че не е открил нито един съществен от фискална икономическа гледна точка мотив за ветото. Премиерът заяви още, че не очаква друга актуализация на Бюджет 2013. Повече четете ТУК