Цената на тон условно гориво скочи до 75 лева

За ново увеличение на цената на въглищата до края на годината настояват синдикатите в "Мини Марица Изток". Искането идва само ден, след като енегийният министър обяви, че от първи септември цената на въглищата ще е по-висока. 

 

При посещението си в дружеството Драгомир Стойнев обяви, че добивът ще се увеличава, така че работните места и заплатите са гарантирани. 

 

Новата цена няма да се отрази в сметките на крайните потребители, а ще се поеме от централите и електроразпределителните дружества, обясни Валентин Вълчев от КНСБ. По думите му реалната цена на тон въглища е близо 105 лева. Тя обаче може да бъде постигната най-рано в края на 2014 година.

 

Министърът заяви, че „Мини Марица Изток" ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници.  В навечерието на професионалния празник на миньора той посети рудник "Трояново-север" и пусна в експлоатация нов претоварен пункт на стойност 10 240 000 лeвa. Построяването на съоръжението съкращава общата дължина на жп линиите за доставка на въглища към ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" с 5 километра.

 

Драгомир Стойнев съобщи, че е получил заявки за включване на нови 1 500 мегавата от ВЕИ, но ги е спрял. „Нашата основна цел е да спасим системата и тя да работи”, категоричен бе той.