Промяната ще продължи в следващия бюджет, увери парламентарният шеф

При вчерашното решение за актуализацията на бюджета имаше много доводи, числа и аргументи, което за пореден път доказа, че курсът „Дянков” остава в историята, коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков, цитиран от „Фокус”. Думите му бяха по повод отхвърленото от парламента частично вето, наложено от президента Росен Плевнелиев върху предложените от кабинета „Орешарски” промени в държавните финанси.

 

„Необходима е смяна, за която имаше ясна заявка от министър-председателя, че ще продължи като фискална политика в следващия бюджет през 2014 година”, каза още Миков. „Ние очаквахме и апелирахме за подкрепата на всички народни представители, включително и на тези от ГЕРБ, които заявяваха, че са за социалните придобивки и очаквахме да подкрепят тези заявления с гласуване. Те обаче не гласуваха за решенията за децата с увреждания и за разплащането с бизнеса”.

 

Председателят на парламента коментира и вчерашното събиране на участници в контрапротестите, които засвидетелстваха подкрепа за управляващите, докато Народното събрание обсъждаше президентското вето. Михаил Миков отрече социалистите да са вземали решение за извозване на хора от провинцията с автобуси за участие в акцията.

 

„Дойдоха хора от различни части на България. Те подкрепят правителството и то не от вчера, а от доста време. Искат да дойдат в столицата и да подкрепят кабинета”, каза Миков, който взе участие в церемония за отбелязване на 110-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива в община Малко Търново.