Регионалният министър се оплака от натиск да открие „незаконно” връзката с АМ "Хемус"

„Поднасям искрени съболезнования към роднините и близките на жертвите на днешната тежка катастрофа. Призовавам политиците да се въздържат от популистки изказвания и да трупат дивиденти от трагедията на хората”. Това се казва в позиция на регионалния министър Десислава Терзиева по повод тежкия пътен инцидент в района на пътен възел „Яна”, който отмени официалната церемония за откриване на новата отсечка, свързваща Околовръстния път на столицата с магистрала „Хемус”. Пътят беше отворен за движение, но само водосвет и молебен за здраве.

 

Думите на Терзиева са в отговор на обвиненията, които отправи към управляващите и нея персонално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер поиска оставката на строителния министър и сезиране на прокуратурата за „престъпно нехайство” заради забавеното откриване на пътния участък. В последните дни Борисов настояваше отсечката да бъде пусната, за да се отпуши тапата, създаваща задръствания в сезона на отпуските. „Това не беше направено. В резултат на което се стигна до този тежък инцидент,който можеше да бъде избегнат”, посочи лидерът на опозицията.

 

„Не бих си позволила да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и безопасността на движещите се по него”, заявява Десислава Терзиева в разпространена до медиите позиция. „Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. Катастрофата е на прав участък, на близо 5 км от пътен възел „Яна”. Временната организация на движение за новоизградения участък не би могла да има връзка с тежкия инцидент на АМ „Хемус“,” коментира министърът на регионалното развитие.

 

Терзиева отбелязва, че от петък е подложена на медиен натиск от столичния кмет и бившия министър-председател да пусне „незаконно” движението по новопостроения участък. „Като министър и юрист държа да се спазват законите. Не бих си позволила да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и безопасността на движещите се по него.”

 

„Всичко това се удостоверява от комисия от компетентни експерти. Комисията е започнала работа в четвъртък, работила е и през почивните дни и приключи своята работа днес сутринта, когато са издадени необходимите документи. Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация”, посочва също министър Терзиева.