Овладяно е и голямото огнище край Харманли

Локализиран е пожарът в покрайнините на Стара Загора, който обхвана стотици декари горски масиви. Това съобщи за Новините на Нова ТВ областният управител Живка Аладжова.

 

„Очаквам до края на деня да бъде потушено окончателно огнището, което за съжаление обхваща близо 500 дка площ, от които 200 дка е смесена гора, основно иглолистна и храсти”, каза Аладжова по телефона.

 

Последните замервания на въздуха показват, че няма замърсяване на атмосферата, добави ръководителят на областната администрация. По думите й няма опасност за здравето на хората.

 

Пожарът не е засегнал сградите в района. В момента се изясняват причините за избухването му, отбеляза също Живка Аладжова.

 

Овладян е и големият горски пожар край Харманли. Късно снощи огнеборците и горските служители са успели с помощта на доброволци да ограничат разпространението на огъня.

 

Пожарът пламна в късния следобед в борова гора между Харманли и Рогозиново. На мястото бяха съсредоточени всички налични сили на противопожарните управления в Хасковска област. Предполага се, че огънят е причинен от човешка небрежност. Той е изпепелил и около 50 дка лозов масив.

 

Заради опасността пожарът да се разгори отново заради повишаването на температурите през деня и днес на място остават да дежурят няколко противопожарни екипа.

 

Пожарът при три варненски села е овладянОгнена стихия бушува и в гориста местност между три варненски села – Слънчево, Банево и Повеляново.

 

Пожарът е овладян, но все още не е потушен. Той е сравнително голям – обхванал е около 300 дка”, съобщи областният управител на Варна Иван Великов. По думите му огънят е причинил доста щети на боровата гота. В гасенето са се включили противопожарни групи и техника, хора от горското стопанство на Варна и на Шумен.

 

Огнището се наблюдава от дежурни групи. Огънят е на достатъчно голямо разстояние от къщите. Няма опасност за хората,” увери Великов.