Прието е в болница с множество фрактури

Четиригодишно дете е пострадало при падане от ескалатор в търговски център в морската столица, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Варна. Инцидентът е станал към 18:30 часа във вторник.

 

За детето се е грижел аниматор в развлекателен център. По неясни причини то е напуснало детския кът, подпряло се е на движещия се гумен парапет на ескалатора, който го повлякъл и съборил от 10 метра височина.

 

Не е ясно как детето е напуснало детския кът, където е трябвало да бъде наглеждано от аниматорите и се е озовало на ескалаторите. По данни на Варненската районна прокуратура към 18:00 часа вчера, когато е станала трагедията в детския кът, е имало петима души персонал - включително и управителя на фирмата. Обвинителите уточниха, че е твърде рано, за да се посочи виновен.


„Според директорът на търговския център, детето е успяло да се шмугне между двама влизащи посетители в детския кът и така незабелязано да стигне до ескалатора. В този момент се е задействал звуков и светлинен сигнал на чипа в гривната, която поставят на децата в развлекателния център. Когато аниматорите излезли да го търсят, то вече било стигнало до ескалатора”, обяснява говорителят на Варненската Районна прокуратура Десислава Йотова.


„Трагичният инцидент се развива на ескалатора. То се забавлява с него, самата лента го завлича”, пояснява Иво Генов – директор на търговския център.


По разкази на свидетели детенцето е паднало между движещите се стъбли. Първите притекли се да помогнат на момченцето дори не са вярвали че може да оживее. Пострадалото дете е откарано от екип на Бърза помощ във варненската болница „Св. Анна”, където е настанено в реанимация с множество фрактури и опасност за живота.

 

Лекарите от варненската болница са притеснени, че детето може да има травми и на сърцето и на белия дроб.


Дете падна от ескалатор в мол„Един нелеп случай, в който дете на 4 години отива с майка си мол-а в детския сектор и след това детето тръгва надолу. И между ескалатора имало празно пространство, при което това дете пада два етажа надолу и се получава тежка травма. Детето е със съчетана черепно-мозъчна травма, контузия на главата, контузия на мозъка в безсъзнание, с фрактура на таза, фрактура на ляво бедро, фрактура на лява предмишни и мишница. Много тежка травма”, подчерта зам.-директорът на МБАЛ „Св. Анна” Дико Бошнаков.

 

По случая с 4-годишното дете вече е започнало разследване, съобщиха от МВР и районната прокуратура във Варна. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на средна или тежка телесна повреда, обясниха от варненското районно обвинение. Служителите на полицията са иззели видеозаписи от охранителните камери.

 

Разпитани са двама свидетели, единият е видял как пада детето от ескалатора. Трима са били аниматорите, които в този момент са били на работа в детския център. Все още се изясняват конкретните причини, които са довели до тежкия инцидент.

 

„Служителите на търговския център са в готовност да окажат съдействие и дарят кръв при необходимост”, се казва в съобщение, разпространено от администрацията на мола.

 

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала след инцидента във Варна. От агенцията ще сезират и Комисията за защита на потребителите за това, дали са спазени изисквания за безопасността на децата в детския кът.


Дали аниматорът е виновен, обаче, зависи от длъжностната му характеристика. От агенцията бяха категорични, че ще се обърнат към всички компетентни органи за предприемане на действия и да стане ясно кой е отговорен за тежкия инцидент.