С ново огнище се борят днес в Старозагорско

Червен и оранжев код за опасност от пожари е обявен за цялата страна. От пожарната предупреждават, че в момента има риск от възникване на силни и трудни за овладяване огнени стихии в горите.

 

През последното денонощие огнеборците гасиха пламъци във Варненско и Харманли. А нов пожар е избухнал днес в Старозагорско. Горят около 40 декара боров масив в района на Змейово. Екипи на пожарната и на военните в момента се опитват да потушат стихията. 

 

Опасност за населението няма. Към момента пожарът е локализиран. Още два пожара, сигнали за които са подадени на тел. 112, са възникнали в селата Пъстрово и Остра Могила.

 

А пожарът в местността Зайчова поляна, който обхвана стотици декари горски масиви, е локализиран. Това съобщи за Новините на Нова областният управител Живка Аладжова.

 

„Очаквам до края на деня да бъде потушено окончателно огнището, което за съжаление обхваща близо 500 дка площ, от които 200 дка е смесена гора, основно иглолистна и храсти”, каза Аладжова по телефона. Последните замервания на въздуха показват, че няма замърсяване на атмосферата, добави ръководителят на областната администрация. По думите й няма опасност за здравето на хората. Пожарът не е засегнал сградите в района. В момента се изясняват причините за избухването му, отбеляза също Живка Аладжова.

 

Напълно овладян е големият пожар, който пламна вчера следобед край Харманли. Огънят погълна около 500 декара, голяма част от които борова гора. Късно снощи огнеборците и горските служители са успели с помощта на доброволци да ограничат разпространението му.

 

Пожарът избухна в късния следобед в борова гора между Харманли и Рогозиново. На мястото бяха съсредоточени всички налични сили на противопожарните управления в Хасковска област. Предполага се, че огънят е причинен от човешка небрежност. Той е изпепелил и около 50 дка лозов масив. Поради опасността да се разгори отново заради повишаването на температурите през деня и днес на място остават да дежурят няколко противопожарни екипа.

 

Огнена стихия бушува и в гориста местност между три варненски села – Слънчево, Банево и Повеляново.

 

„Пожарът е овладян, но все още не е потушен. Обхванал е около 300 дка”, съобщи областният управител на Варна Иван Великов. По думите му огънят е причинил доста щети на боровата гора. В гасенето са се включили противопожарни групи и техника, хора от горското стопанство на Варна и на Шумен. „Огнището се наблюдава от дежурни групи. Огънят е на достатъчно голямо разстояние от къщите. Няма опасност за хората”, увери Великов.

 

Репортер: Димитър Иванов