Бащата на Хасан Хасан не вярва, че синът му е свързан с терористичния акт

Бащата и чичото на един от заподозрените за атентата в Бургас миналото лято проговориха пред канадското издание "Нешънъл пост". 

 

Бащата на Хасан Хасан не вярва, че синът му е свързан с терористичния акт, при който загинаха петима израелски туристи и един български гражданин. 

 

Пред изданието Самир Хаджхасан заявява, че е видял сина си за последно през февруари. 25-годишният канадец е изучавал инженерни науки в Бейрут. 

 

„Нямаше никакви проблеми”, заявява бащата, който изработва килими в град Бърнаби, провинция Британска Колумбия, Канада. 

 

Мъжът си спомня как един ден в дома му е дошла полицията и взела проби от ДНК от следи на сина му. Полицаите обяснили на Самир, че синът му е издирван във връзка с извършения от „Хизбулла” атентат в България.

 

"Не можех да допусна, че това се случва", казва Самир в първото си интервю, след като името и снимките на сина му бяха разпространени от българските власти. "Бях шокиран".

 

Пред изданието Самир потвърждава, че снимките са на сина му. Той заявява, че осъжда тероризма и не може да си отговори на въпроса защо синът му би се замесил в това

 


Защо някой, който има ясно и добро бъдеще, ще иска да си провали живота?
- Самир Хаджхасан

 "Защо някой, който има ясно и добро бъдеще, ще иска да си провали живота?", пита се Самир. Той не вярва, че синът му е свързан с „Хизбулла” и с атентата: "Има някаква грешка в този случай".

 

От "Нешънъл пост" припомнят, че обвинения не са повдигнати засега нито срещу Хасан, нито срещу втория заподозрян - австралийският гражданин Мелиад Фарах. Българските власти искат да ги разпитат, но не могат да установят контакт с тях. Полицията предполага, че двамата са се върнали в Ливан след атентата, но има и твърдения, че може би се намират в Ивицата Газа. 

 

Досега за Хасан се знаеше малко. Корените му са от Загдраия, Южен Ливан, където живее дядо му. 

 

"Това е едно малко селце", казва Хусеин Хаджхасан, чичо на заподозрения. 

 

Хусеин и братята му са родени и израснали в Бурж ел-Барайнех, южно предградие на Бейрут, където се намира пренаселен бежански лагер, издигнат, за да приюти палестинските бежанци, които напускат Галилея след създаването на Израел през 1948 г. Когато в Ливан избухва гражданската война, Бурж ел-Барайнех става сцена на тежки боеве, особено около палестинския бежански лагер. Тогава бащата на Хасан и още един от братята му заминават в Канада, където Хусеин вече се е устроил.

 

Самир става собственик на Роял Карпет и върти бизнес вече 20 години. Хасан се ражда през 1988 г. Посещава начално училище в Бърнаби и става натурализиран канадски гражданин. 

 

"Беше много добро момче, интелигентно, всички го обичаха", разказва чичото.

 

През 90-те години на миналия век Ванкувър е средище за активисти на „Хизбулла”. ФБР провежда там операция Димна завеса за разкриване на нелегална мрежа, която купува материали за „Хизбулла” в Канада с пари, изкарани от престъпен бизнес в САЩ. ФБР повдига обвинения срещу замесените в мрежата хора през 2000 г. Двама от тях – Хасан Дбук и зет му Али Амхаз, са обвинени, че действат от Британска Колумбия. 

Беше много добро момче, интелигентно, всички го обичаха
- Хусеин Хаджхасан

 

"Познавам Али Амхаз", признава в интервюто Самир, но отбелязва, че отдавна не поддържали връзка. "Държа се настрана от такива хора. Не искаме да ни приравняват с тях, достатъчно е това, което става по света". 

 

Хасан се връща в Ливан с майка си, когато е на 12 г. Самир не обяснява защо са се разделили. Но продължава да вижда сина си, когато пътува до родината си. Въпреки че е прекарал само пет години в Канада, Хасан се сдобива с канадско поданство и паспорт. 

 

Българските власти твърдят, че паспортът е бил използван за влизане в страната на 28 юни 2012 г. След това Хасан изглежда започва да използва фалшива шофьорска книжка, според която е Ралф Уилям Рико, жител на Гранд Рапидс, щата Мичиган. Макар да е с очила и дълга коса на снимката на фалшивия документ, това определено е Хасан. 

 

Докато за австралиецът Фарах се предполага, че е сглобил взривното устройство, Хасан е заподозрян в организирането на логистиката за атентата: намиране на квартира за екипа, уреждане на пътуванията, твърдят българските власти.

 

През трите седмици преди атентата следите на Хасан и Фарах са засечени в няколко града в България около Бургас, където беше извършен атентатът. Те са използвали хотели, в които са показвали фалшиви документи, били са видени и в Русе, близо до румънската граница.

 

Самир няма обяснение как синът му е стигнал до участие в терористичен акт. И допуска, че има грешка: "Всеки е невинен до доказване на противното". А брат му Хусеин се чуди дали не става дума за объркана самоличност. И осъжда напълно терористичния акт в Сарафово.

 

"Не зная кой го е направил, няма значение, дали е извършено на европейска или на канадска земя, по никакъв начин не мога да приема такива действия. Правя каквото мога, за да помогна на властите", заявява Хусеин.