Опасност за населените места няма, увери временно и.д. областен управител на Хасково

Продължава борбата с огнената стихия в Сакар планина - само на няколко километра от границата с Турция. За последните 24 часа огънят обхвана над 20 000 декара. 


Ситуацията към този момента обаче е доста по-спокойна от това, което местните хора видяха и преживяха през последното денонощие, съобщи репортерът ни Димитър Иванов.


През целия ден огнеборците, доброволците и всички, които участваха в гасенето на пожара, се бориха на два основни фронта край селата Равна гора и Студена. Към момента, единият вече е овладян, но все още продължава да има критични ситуации край село Студена. На другия фронт се правят просеки, за да може да бъде спряно разпространението на огъня, ако вятърът отново задуха в неправилна посока и огънят тръгне към някое от селата.


Край село Равна гора, където на 22-ри август вечерта огънят беше пресечен на метри от последните къщи, обаче хората не бяха никак спокойни, защото имаше реална опасност той да влезе в селото. 


Пожар бушува в община Свиленград (ОБЗОР)И през целия ден на 23-и август продължи да има димна завеса в целия район с дължина около 8-10 километра. 


Огнеборците се надяват до късно тази вечер да успеят да овладеят цялата площ от 20 000 декара, където премина огънят за последните 24 часа.


Няма яснота как е започнал пожарът. Има предположение, че е по непредпазливост при боравене с открит огън или от изхвърлена цигара. 


Как премина денят за хората в селата и за огнеборците – гледайте в обзорния материал.


Репортер: Димитър Иванов