Президентът призова "да работим достойно" и "да действаме мъдро"

„Днешният ни ден е свободен, а пътят ни открит към единение, съгласие и съграждане. В наши ръце е продължението на делото на опълченците. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, призова президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в националните чествания по повод 136-годишнината от Шипченската епопея, които се провеждат под негов патронаж. 


Държавният глава прие на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част, присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите защитници на Шипка и положи венец пред Паметника на свободата. Росен Плевнелиев се включи и в туристическия поход до Шипка, който тръгна от Соколския манастир.


В изказването си на тържествената церемония държавният глава подчерта, че със своя подвиг и саможертва малобройният отряд защитници на Шипка има решаващо значение за победния изход на Освободителната война, възроди и укрепи националното съзнание и изкова новата държавност на българите. 


Президентът Плевнелиев изрази признателността на България към руските, финландските,  румънските и воините от други националности, участвали в Освободителната война: „Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им.“


„Нека сегашното и бъдещите поколения знаят с какви идеали са се въодушевявали техните предци в мрачни за народа времена. Нека помнят самопожертвованието, с което българите са се борили за националния си идеал“, обърна се Росен Плевнелиев към гражданите, присъстващи на тържествената церемония. 


Държавният глава поздрави учениците от училищата в Стара Загора и Казанлък за инициативата им „Осинови паметник“, и призова тя да бъде подкрепена от всички училища в страната.


В националните чествания на връх Шипка участваха представители на изпълнителната власт, народни представители, представители на местните власти, дипломати, много граждани.