Разчиствания на сметки може да прикриват по-тежки престъпления, смята представителят на ДСБ

Смущаващо ми звучи смъртта на експерта по делото за подслушване. Възможни са и разчиствания на сметки, дори и с посягане на живота на хората, за да може да се прикрият други по-тежки престъпления”, коментира пред Националното радио Атанас Атанасов от ДСБ.

 

„В последните 8 години има фрапиращи случаи на разчистване на неудобни свидетели, отбеляза бившият шеф на разузнаването. „За да има чистота в тази насока, властта трябва да бъде контролирана, трябва ежедневно да бъде питана и да се иска да отговаря, а не мълчаливо да подминава неудобните въпроси”, добави още Атанасов, който сподели мнението си за внезапната смърт на експерта, нает от прокуратурата да изследва обстоятелствата около автомобила със специална техника за подслушване на комуникациите, който се озова в центъра на предизборния скандал със СРС-тата.

 

Случилото се затрудни разследването по аферата с незаконното подслушване. Професор Евгений Николов, шеф на Националната лаборатория по компютърна вирусология в БАН, загина в катастрофа на 17 юли. Инцидентът стана месец, след като прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че е допускал безконтролното подслушване. Приживе проф. Николов заявил категорично, че специално оборудваният „Крайслер” е годен да подслушва и записва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за такава дейност.

 

„Започвам да се притеснявам от начина, по който сегашното ръководство на МВР започва да води битката с престъпността по същия начин, по който Цветанов я водеше на страниците на вестниците”, коментира още представителят на Демократи за силна България.

 

„Бих подкрепил всяко действие на властта и на органите за сигурност в борбата с престъпността, но с реални резултати. На този етап според мен има някаква пушилка. Не изключвам изобщо предишното ръководство на МВР да е прикривало определени престъпления”, каза Атанас Атанасов, който смята, че сегашните управляващи и предишното правителство „задкулисно се изнудват взаимно”.