Това предвиждат нови правила в училище от новата учебна година

Нови правила в училище от новата учебна година. Освен учениците, на оценяване ще бъдат подложени и учителите. Оценка за тяхната работа ще дават учениците и техните родители. Това предвижда проект за контрол на качественото на образованието у нас.


360 000 ученици от 15 области ще оценяват учителите си чрез попълване на анкетни карти. В оценяването ще участват и родителите. Целта на нововъведението е да се гарантира качественото образование у нас.


Весела Вангелова е учител повече от 27 години и за първи път трудът й ще бъде оценяван по този начин. Според учителката едно такова оценяване е нож с две остриета.


Учениците приветстваха идеята за разлика от директорите. За децата най-често добрите учители са тези, които пишат високите оценки - петици и шестици.


Освен учителите, от началото на новата учебна година инспектори ще оценяват и цялостната работа на училищата. Те ще работят от три до пет дни в самото училище. А бележките, които ще пишат, са от 0 до 5.


Училищата, които не се педставят добре при проверката, ще имат срок от шест месеца до една година да се поправят. А тези, които получат отлична оценка, няма да бъдат проверявани в следващите пет години.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова