Скаути спасяват котка, заклещена в дърво в София

Всеки ден трябва да правиш по едно добро дело. Ако не успееш днес, утре опитай да направиш две”. Това гласи едно от правилата на организацията на скаутите.

 

Преди няколко дни малко момиче доказа на възрастните, че ежедневието може да бъде по-различно ако проявим малко нежност и състрадателност.

 

Малко коте се оказало на дърво високо близо 12 метра в близост до спирка в София. Стояло там 4 дни, но нямало кой да му помогне. Едва в неделя добросъвестни граждани решават да помогнат на животинчето в беда. Но не намират подкрепа от нито една институция.

 

Първо се обадихме на пожарната. След това те ни свързаха със 112, те ни свързаха с още някой. Всички ни казаха, че не се занимават с такива неща. Тук хората казаха, че било от 3-4 дни там”, казва Ива.

 

След това тя и приятелят ѝ потърсили помощ от организацията на скаутите, към която членува и самата Ива.

 

На място се събира спасителен отряд от няколко алпиниста, но се оказва, че дървото е много трудно за катерене, защото няма клони. Тогава се появява Петко Тотев, който от години се занимава професионално с катерене. „Това беше проблем, който трябваше да се реши от човек с нужната квалификация и оборудване. Жалко е, че от 112 така реагират”, казва той.

 

Това не е първият подобен случай за Петко и Роси. „Спасявали сме кози, които са скочили на ниски площадки, които не могат да се върнат, котки в градска среда”, споделят те.

 

Би трябвало да бъдем по-чувствителни, включително към проблемите на животните. Много е лошо, ако загубим тази чувствителност и може дни наред да минаваме покрай едно страдащо същество, което има нужда от помощ, а ние да го подминаваме”, завърши спасителят.