Последно учебниците са сериозно редактирани преди десетина години

Нови учебници - с по-леко съдържание и по-малко термини - очакват учениците. Издателствата сами се стремят да осъвременяват уроците, за да са по-достъпни и разбираеми в клас. Изцяло нови учебни помагала обаче може да има едва след промени в закона за училищното образование.

 

Последно учебниците са сериозно редактирани преди десетина години. Повечето данни в тях не са осъвременявани, а съдържанието е неразбираемо за учениците.

 

Без да се променят учебните програми – сериозни редакции в учебниците не могат да се правят. Това може да стане само със законови промени. До тогава авторските колективи в издателствата сами се опитват да облекчат уроците – с изчистване на трудно разбираемите текстове и сложните термини. Но остават с вързани ръце, когато трябва да се сменя съдържанието. 

 

В новите учебници авторите трябва да увеличат практическите задачи и упражненията, които стимулират дискусиите и мисленето сред учениците. Освен това уроците по различните предмети трябва да имат връзка помежду см, смятат издателите.

 

Най-вероятно с промените в закона учителите отново ще могат да избират неограничен брой учебници за класовете, които обучават. В момента могат да бъдат одобрявани само до три учебника. Новите помагала вече са доставени във всички училища в страната.