Не взимайте играчките на първолака, съветват психолозите

В понеделник е първият учебен ден. Според уверенията на образователния министър Анелия Клисарова всички училища в страната са в готовност да отворят врати и да започнат нормално учебния процес.

 

Те трябва да посрещнат общо над 755 000 ученици. От тях близо 64 000 ще прекрачат прага на училището за първи път.

 

От утре Виктория ще е ученичка - знае, че това е важна стъпка, но никой дори не се е опитвал да й втълпява, че след първия учебен ден светът ще е различен - просто защото няма да е така. Според майка й няма смисъл на едно 7 годишно дете да се  обяснява колко важна стъпка е тръгването на училище. Важното е тя да тръгва сутрин с желание.

 

Обяснявали са, че вече ще има различни задължения но под формата на игра. И понеже все още не е ученичка малката Виктория си избира да пише или да не пише.

 

Психолозите съветват - в никакъв случай не взимайте играчките на първолака - това по-скоро ще му попречи.

 

Не насаждайте на първолака вашите страхове. Често освен вълнението у родителя има и страх - дали ще се справи малкия човек или не. Този страх обаче не бива да се показва.

 

Месец, месец и половина са достатъчни за адаптацията на детето. Новият режим в училище налага да има нов ритъм и у дома - помагайте на детето съветват специалистите, но го оставяйте и да опитва само.

 

Ако видите, че детето се държи по-различно и вероятно нещо го тревожи опитайте просто да постоите покрай него известно време - просто защото малчуганите трудно отговарят на директни въпроси.