Насоките бяха представени от Комисията за защита на потребителите и бранша на уеб-търговията

Нови правила за купувачи и търговци в интернет. Комисията за защита на потребителите и бранша на уеб търговията съвместно са изработили насоките, по които да се търгува в мрежата.

 

Нова ТВ получи сигнал за измама при покупката на стока от онлайн магазин. 

 

Преди няколко дни си поръчахме телевизор от голяма търговска верига в столицата, който имаше опцията да чете субтитри на български език. След като телевизорът пристигна, се оказа, че няма такава опция”, казва Весела Данчева.

 

Преди да направи поръчката, тя се свързва с веригата магазини, за да се увери, че телевизорът чете субтитри на български. „Посъветваха ни телевизорът да бъде хакнат, т.е да се влезе в софтуера на телевизора и да му се придаде тази опция, нямам идея как”, заяви потърпевшата.

 

Браншът е решен да прекрати подобни практики. Заедно с Комисията за защита на потребителите са публикували насоки към онлайн-търговците. Документът е достъпен на сайтовете и на двете организации. И онлайн търговците смятат че подобна мярка ще бъде само от полза за развитието на пазара.

 

Въпреки, че парите ѝ са възстановени, Весела не е толкова сигурна. При връщането на телевизора ни взеха абсолютно всички документи за него, остана ни само онлайн кореспонденцията с производителите и всъщност телевизорът беше забърсан от прах, опакован и готов за продажба на следващия човек”, завърши тя.   

 

Репортери: Данаил Глишев и Златина Зехирова