В представлението на представителния взвод в Търново се използват автентични пушки

Празнична суматоха цари във Велико Търново. Ден преди честванията по повод 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България тържествата са в трескава подготовка. Последни приготовления правят и курсантите от представителния взвод  на  Националния военен университет „Васил Левски ”.

   
Строеви хватки с оръжие, така военните наричат уникалния си спектакъл с автентични пушки Манлихер. 


„Оръжията, използвани тук в представлението на представителния взвод, са наистина оръжия участвали в Балканските войни и Първата световна война”, обясни подполковник Евгени Пенчев.  


Точно такива пушки, каквито курсантите използват в спектакъла,  са станали свидетели и на обявяването на Независимостта на България през 1908 г. Носели ги войниците от местния полк при посрещането на княз Фердинанд в Търново. За демонстрацията военните имат и специални униформи


Строевите хватки с оръжие курсантите ще изпълнят утре вечер на площада пред крепостта Царевец, минути преди тържествената заря проверка.


Защо да хванеш оръжие, участвало в няколко войни, и да си с униформа на славен български полк се оказва безценно – гледайте във видеото.


Репортер: Йовка Драганова