Тактиките и хватките започнаха да се готвят от сутринта

Нов ден на политическо надиграване в парламента. С ловки процедурни похвати заседание този път имаше, но не е ясно, дали то всъщност е легитимно. 

 

Имаше и втори вот на недоверие, но и неговата законност е под въпрос

 

Днешното заседание на парламента изглеждаше точно като вчерашното – обречено. Тактиката за това започна да се кове още от сутринта, в сутрешния ни блок.

 

„Ако те днес не дойдат пак на работа, ние пак няма да се регистрираме”, заяви в „Здравей, България” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Те се държат като един селски футболен отбор, който прилага всякакви елементарни трикове - симулира, контузва се”, отговори му Мая Манолова от „Коалиция за България”. 

 

Какво се случи обаче в залата - опозицията отново не се регистрира и кворум нямаше. Затова след трийсет минути почивка, председателят Михаил Миков извади план Б

 

Така започна процедурно надиграване. Темата – има ли право Миков да брои депутатите на око вместо електронната система. И как се доказва кой е бил на работа и кой – не.

 

В крайна сметка управляващите се наложиха и разисквания по вота на недоверие все пак имаше – макар и в отсъствието на вносителя му. Опозицията обяви заседанието за нелегитимно и го напусна.

 

Атакуваният министър Иван Данов защити нуждата от ресорното си ведомство в близо 16-минутно изказване. А след почивката от ГЕРБ осъществиха мисията си да провалят заседанието. То бе прекратено два часа по-рано, тъй като поименна проверка по тяхно искане логично установи липса на кворум. 

 

Деловодството на парламента днес се оказа мястото което предизвика най-сериозен интерес от страна на депутатите на ГЕРБ. 

 

Внесохме отново същия вот на същата тема - за пълен провал на инвестиционната политика. Разисквания не текат - заседанието не е легитимно”, коментира Лиляна Павлова от ГЕРБ.

 

Премиерът Орешарски заяви, че и новият вот не го притеснява. „Готов съм винаги да дебатирам, какъвто и да е вот с тези или други мотиви. Не ме притеснява нищо, което засяга работата на кабинета”, каза той.

 

След новия вот последва и искане за оставка на председателя на парламента Михаил Миков, а и на заместниците му.

 

Според преподавателя по конституционно право професор Георги Близнашки днешното заседание на депутатите е грубо погазване на правилника на парламента. Затова и разискванията по вота са били нелегитимни.

 

На противно мнение е друг бивш конституционен съдия - Димитър Гочев. Според него броенето на депутатите може да стане и по този начин. Затова той смята, че дебатите не трябва да се подлагат на тълкование от съда.

 

Професор Близнашки обаче смята, че парламентарните правила са базирани на Конституцията – затова нарушаването им е в разрез с основния закон на страната. Затова той смята, че гласуването на вота утре няма да е конституционно

 

Утре сутринта парламентът ще започне с обсъждане на искането за оставка на председателя Михаил Миков. Малко преди това Миков ще бъде гост на „Здравей, България”.

 

От Брюксел, където все още са на посещение, депутатите на „Атака” отхвърлиха обвиненията, че са там нарочно и така пречат на заседанията на парламента у нас.