Ресторантьорите отново настояват пушенето на закрито да се разреши

До края на годината парламентът трябва окончателно да реши дали да върне старият режим за пушене в заведенията. Предложенията за премахване на цигареното вето са в програмата на здравната комисия до декември.

 

Ресторантьорите отново изпратиха отворено писмо, с което настояват пушенето на закрито да се разреши. В същото време противниците на цигарения дим настояват за по-строг контрол над забраната.

 

За ли денят започва с цигара. Зимното време обаче би я отказало от удоволствието да я изпуши в най-близкото кафене. По думите й хубаво беше да си има салон за пушачи и салон за непушачи.

 

За този режим настояват и собствениците на заведения. Ресторантьорите са притеснени, че ако забраната за пушене на закрито остане, ще се повторят загубите от миналата зима. По техни сметки цигареното вето е затворило една четвърт от заведенията в страната, а 15 хил. служители в бранша са били освободени. Ресторантьорите са изчислили, че за всяко заведение трябва да се инвестират между 15 и 25 хил. лева, за да спази забраната.

 

Противниците на пушенето в заведенията обаче смятат, че промяната на режима ще е сериозна крачка назад. Вместо отпадане на забраната от движението от „България без тютюнев дим” предлагат по-сериозен контрол, в който да участват и експерти от Инспекцията по труда, Агенцията за храните и дори полицаи.

 

От Брюксел също се обявиха срещу облекчаването на режима за пушене на закрито. До няколко месеца Европейският парламент трябва да приеме директива за тютюневите изделия, която да ограничи вредния навик. Тя предвижда забрана на ароматните добавки към цигарите, които правят пушенето привлекателно за младите хора. Освен това три четвърти от всяка кутия с цигари ще бъде покрита с изображения, които стряскат пушачите.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.