Раждаемостта не може да се стимулира с временни помощи, смятат експертите

„Много кметове спекулират с програмите за временна заетост. Дори да има предприемач, който може нещо да направи, те предпочитат тези програми, за да държат хората в шах и те да гласуват за тях”. Този коментар направи икономистът Мика Зайков в студиото на „Здравей, България” в разговор на социално-икономическа тема, в който се включи и колегата й Владимир Каролев.

 

По думите на Зайкова производителността на българите е ниска, но за сметка на това и доходите също са много по-ниски от европейските, а демографският проблем не е само в България.

 

Тенденцията за обезлюдяване на селските райони е в цял свят, тя ще продължи и в България. Проблемът обаче е, че хората и в големия град не си намират работа, отбеляза Владимир Каролев.

 

„Бум на раждаемостта имаше в годините 2002 – 2008, когато имаше бум в икономиката и усещане, че той ще продължи. Раждаемостта не може да се стимулира с временна заетост и помощи”, убеден е икономистът.

 

Каролев коментира още, е не вижда причина да се спира пенсионната реформа, коментирайки намеренията на кабинета за замразяването на ръста на пенсионната възраст. Той обърна внимание на ранното пенсиониране в някои професии и ръста на инвалидните пенсии. Средната възраст за пенсиониране в армията и полицията е 48 години, посочи Каролев.

 

Според Мика Зайкова обаче няма проблем във временната пауза, а изходът е в реформите, които трябва да се правят в началото, а не в края на мандата, както предлага министър-председателят.

 

Целия разговор с двамата икономисти можете да проследите във видеото.