Казусът с освобождаването на Бедров от Дойче веле върви към разрешаване

Журналистът Иван Бедров коментира последните критики на посланика на Германия Матиас Хьопфнер у нас, който постави остро въпроси относно ситуацията, в която се намират българските медии. Чу се е и призив да се отговори на въпроса кой държи медиите и дали не го правят подставени лица и офшорни субекти. Медиите в България симулират свобода, търпят натиск и работят при сериозна автоцензура, бяха част от констатациите в думите на дипломата.   

 

Германският посланик каза всичко това, което ние знаем. Направил си е труда да го синтезира. Това, че има неясна собственост, оркестрирани сценарии, макар формално да нямат нищо общо помежду си, виждаме как едни и същи измислици се появяват, еднакви дума по дума, на много места. Това ние си го знаем”, коментира Бедров. „Затова всъщност си позволих да задам провокативния въпрос – какво обсъждаме без човека, чието име е изписано на един голям балон пред парламента”.  

 

Отговорността е първо наша, на журналистите – ако повечето от нас се съгласяват да нарушават правилата всекидневно, тогава всичко това ще продължи много дълго”, посочи Бедров. „Много е важно да си припомним какво си обещахме преди 10 години, когато тържествено беше подписан етичният кодекс на българските медии. Това е въпрос на личен избор.”

 

Междувременно казусът, свързан с освобождаването на Иван Бедров и Еми Барух от Дойче веле”, върви към разрешаване, стана ясно от думите на журналиста. Случаят тръгна от писмо на Корпоративна търговска банка с оплакване срещу публикации на двамата журналисти за българската редакция на сайта на радиото за банката и председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев.

 

Недоволството на КТБ било породено от едностранчивостта на материалите. Първоначално Дойче веле отстрани сътрудниците си за неспазване на стандартите на работа в медията, например търсене на коментар от ответна страна, но впоследствие се извини и поде разговори с авторите за разрешаване на въпроса. „Обяснението, което получихме е, че има някакво голямо объркване”, сподели Бедров в „Здравей, България”.

 

Целия разговор с журналиста можете да проследите във видеото.