И ГЕРБ наведе глава, за да има медиен комфорт, призна бившият културен министър

Бившият министър на културата Вежди Рашидов гостува в „Здравей, България”, за да обсъди триковете в политиката в последно време и състоянието на българските медии. Наред с това отблъсна критики по свой адрес от наследника си и загатна за предстояща контраатака.  

 

„Правителството беше съставено със златна акция от ‘Атака’. Ако нея я нямаше, може би новите избори щяха да дадат други резултати”, каза Рашидов в коментар на случващото се в Народното събрание около вота на недоверие в кабинета „Орешарски”, който стана повод за процедурни трикове в пленарна зала. Депутатът смята, че „политически тарикатлък”, както управляващи нарекоха поведението на опозицията, е израз на малко поизнервени хора.

 

„Има една опозиционна сила и тя може да ползва всички лостове, защото има едно единствено искане – оставка на това правителство. Дори дебати не са необходими”, посочи Вежди Рашидов. „Не е задължение на опозицията да подкрепя това правителство. Осигурявайки кворум, даваме на БСП и ДПС възможност да отхвърлят искането за оставка. Това правителство и този парламент трябва да си осигури кворума, те са длъжни да си пазят правителство, а нашата работа е да клатим правителството". 

 

В ефира на Нова ТВ бившият министър на културата обърна внимание на случая с разпространен запис, на който остро коментира ситуацията с българските медии. По същество опасенията на Рашидов покриват тези на германския посланик Матиас Хьопфнер, но за разлика от дипломатичния му език, в репликите на скулптора „имаше една псувня”, както самият той призна.

 

В България от години е застрашена свободата на словото. Това е по-страшно от монополите в енергетиката”, отбеляза Вежди Рашидов, който призна, че познава „стратега, дал съвет в Сараите, че медиите са оръжие и трябва да се купуват - за пет - шест години се изкупиха медиите”.

 

В скандалния запис Рашидов признава, че това състояние на медиите е оформено и в годините, в които ГЕРБ беше на власт. „Тези пари и тези медии се формираха още по времето на ДПС и НДСВ, продължиха и при Тройната коалиция. Да, и ГЕРБ наведе глава, за да има медиен комфорт. Да, непочтено е, приемаме тази вина, никой не отрича”, посочи бившият министър. „Да, има монопол на медиите, те са превърнати в оръжие на сдружения срещу определени хора. А журналистите не могат да се реализират”.

 

Всички медии се регистрират в Министерството на културата. Проблемът е, че винаги пред собствениците стои друг човек. Много сложно е да осъдиш една медия, коментира още Вежди Рашидов.

 

За ред нарушения обеща да разкаже повече в близко бъдеще бившият министър на културата, след като отхвърли обвинения на новото ръководство на министерството по свой адрес. Едно от тях е свързано с изготвяне на отливки на Тракийското съкровище, които след това били изнасяни и продавани на колекционери.

 

Целия разговор с бившия министър на културата можете да проследите във видеото.