Ивица Дачич обвини властите в Прищина за забраната за посещение на сръбски чиновници

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич предупреди Брюксел, че ще се откаже от участие в преговорите с Прищина, ако косовските власти забраняват на сръбските чиновници да ходят в Косово по време на изборни кампании, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус”.

 

Косовските власти въведоха забрана за посещение на сръбски официални лица в периода от 3-ти октомври до 1-ви ноември. На 3-ти ноември в Косово ще се проведат местни избори. Дачич планираше на 4 октомври да вземе участие в предизборните мероприятия в сръбския анклав Штрпце в южната част на Косово, но косовските власти му забраниха достъп.

 

Предупредих Брюксел и посланиците на „петорката” в която влизат САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, че решението на властите в Прищина е скандално и се явява удар по мирния процес”, заяви Дачич.

 

Ако аз, подписалият Брюкселското споразумение и представителите на правителството, които го подкрепиха и работиха за неговата реализация, не можем да идем в Косово и да призовем сърбите да вземат участие в местните избори, то се повдига въпроса за целесъобразността на моето последващо участие в диалога”, добави сръбският премиер.