Противници и поддръжници нa тютюневия дим се събраха пред централата на БСП

Нов спор „за” и „против” пушенето на закрито. Противници и поддръжници на тютюневия дим в заведенията се събраха пред централата на БСП, заради идеята на управляващите да отменят цигареното вето.


Двете страни очакват позицията на червените депутати за това, ще бъде ли променен и откога режимът за пушене на обществени места.


Протестите продължават и в този час пред централата на БСП в София.


Темата за пушенето на закрито не беше включена в дневния ред на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Въпреки това доволни и недоволни сблъскаха позициите си пред сградата още от сутринта.


Преди партийния форум председателят на парламента и член на социалистите Михаил Миков съобщи, че ще се търси баланс в позициите на двете страни. Засега обаче и в БСП, които са основен двигател на връщането на стария режим, не са твърди в позицията си. Вчера, например, здравният министър Таня Андреева застана зад забраната за пушене на закрито.


Сутринта акцията срещу пушенето на закрито започна с прогонване на тютюневите духове. Противниците на пушенето на закрито внесоха на Позитано 20 писмо, с което настояват забраната да остане.


Ресторантьорите, обаче, продължават да настояват в заведенията им да се пуши. По техни сметки цигареният дим е прогонил голяма част от редовните им клиенти и е намалил драстично оборотите им.


Засега управляващите нямат крайно решение за пушенето на закрито. Идеята обаче е старият режим със зали за пушачи и непушчаи да се върне, а в нощните клубове - забраната изцяло да отпадне.


Срещу отпадане на цигареното вето се обяви и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази готовност да наложи вето върху Закона за здравето, ако падне режимът за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места.


Засега нагласите са зад сегашния режим да застанат изцяло депутатите от ГЕРБ. Именно по време на тяхното управление беше въведена забраната за пушене на закрито. От „Атака” са по-скоро на обратното мнение - една от промените в Закона за здравето, която касае цигарения дим на обществени места, е именно на партията на Волен Сидеров.


 От ДПС засега заявяват, че биха гласували по съвест. Дали партийната дисциплина или личното отношение на всеки депутат към пушенето ще надделее - предстои да видим.