6-годишните четириноги няма как да бъдат приютени на по-добро място

В русенския зоопарк мечките живеят в неподходящи условия. 6-годишните четириноги няма как да бъдат приютени на по-добро място затова прекарват дните си едва ли не като затворници. Само един от 18-те зоопарка у нас отговаря на европейските стандарти за клетки на животните, твърдят от екоминистерството.


Бойка и Станди са мечките, станали известни след операцията на едната от тях. Преди две години Бойка бе оперирана в Белица след като пострада в собствената си клетка. Травмата на Бойка бе поредното доказателство колко неподходящи са условията в повечето зоопаркове у нас.


Единственото развлечение за тези мечки е разходка на няколко квадратни метра, а посетителите са посрещнати от много ожулени решетки и силна миризма на изпражнения.


На сайта на Министерството на околната среда и водите има наредба, с която се определят минималните изисквания за отглеждане на защитени животни в условия близки до естествените - дървета и растителни островчета и достатъчно пространство за движение. Но русенския зоокът има проблем.


„Условията не са достатъчни за нормалното функциониране, въобще за нормалното съществуване на двете мечки. За съжаление капацитетът в парка за танцуващи мечки край Белица е запълнен и категорично оттам на този етап са отказали преместването на мечките”, обяснява Светлана Иванова, началник отдел РИОСВ – Русе. Няма място и в останалите зоопаркове в страната.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева