Най-фрапиращи условия на живот са в центъра за временно настаняване "Враждебна"

Ситуацията в бежанските центрове се усложнява. За това предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея Министерството на здравеопазването трябва да предприеме спешни мерки за овладяване на рисковете за хората.

 

Най-фрапиращи условия на живот са констатирани в центъра за временно настаняване "Враждебна". 

 

В новините на Нова показахме още в петък нечовешките условия, при които живеят бежанците във "Враждебна". Порутена сграда, мръсни помещения и задръстени тоалетни. При такава липса на хигиена опасността от избухване на зарази изглежда съвсем реална.

 

Столичният кмет призова здравното министерство да вземе спешни мерки за опазването на здравето, както на хората във лагерите, така и на всички извън тях.

 

От Министерството на здравеопазването заявиха за Нова телевизия, че здравни инспектори са обиколили трите центъра за бежанци в столицата и са направили предписания за необходимите действия. Днес от Агенцията за бежанците са осигурили почистващи препарати, с които обитателите на сградата във "Враждебна" сами да почистят жилищните стаи, санитарните помещения и двора на бившето училище. Подобни акции има и в другите центрове за настаняване.

 

В по-дългосрочен план бежанците търсят възможности за препитание у нас. Сириецът Нюзад е готов да започне работа веднага след като получи статут на бежанец.

 

Ако получи своя документ Нюзад ще може законно да работи у нас. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. При одобрен статут всеки чужд гражданин има право на еднократна социална помощ и регистрация в Бюро по труда.

 

Социалното министерство вече работи по програма за интеграция и заетост на бежанците. Тя обаче ще гарантира заетост на не повече от 500 души.