"Ние сме готови и работим ефективно", твърди държавният глава

В България тълкуваме отлагането на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по-скоро като политически, отколкото като технически въпрос”, каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция след срещата си с хърватския държавен глава Иво Йосипович.

 

"Технически очевидно е за всички, включително за Европейската комисия, която многократно категорично се произнесе след направените инспекции в България, е че ние сме готови и работим ефективно. Дори много по-добре отколкото други държави на границите си. Комисията е категорична, че България и Румъния са технически готови и си вършат добре работата", допълни Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

 

Той припомни, че България е приела компромисен вариант, който е двуфазен – първо въздушните и морските граници, а по-късно и сухопътните граници и допълни, че страната ни очаква бързо решение. Той подчерта, че за България е важно да се интегрира в Шенгенската зона, за да може бизнесмени, туристи и посетители да се движат свободно навсякъде с една виза.