Най-сериозно са засегнати децата

Драстичното орязване на бюджетите за здравеопазване и образование в Испания е довело до тревожно разрастване на бедността на домакинствата, като децата и хората с увреждания стават по-уязвими, се казва в доклад на Съвета на Европа, предаде БТА.

 

В този доклад комисарят по правата на човека към СЕ Нилс Муижниекс изразява безпокойство от все по-големия дял на бедност при децата в Испания, достигнал 30,6 на сто през 2011 година, с дългосрочен ефект, който може да бъде пагубен за децата и за страната.

 

"Децата са засегнати по несъразмерен начин от орязването на бюджетите за социална закрила, здраве и образование, намаляването на семейните добавки е докарало някои деца до нищета и до проблеми с прехраната", подчертава Съветът на Европа, който изпрати своя делегация в Испания от 3 до 7 юни 2013 година.

 

Нилс Муижниекс призовава испанските власти да "приемат и приложат по-енергични и координирани стратегии, за да се борят с причините за бедността при децата и да се попречи на това явление".

 

Комисарят изразява безпокойство и от голямото отражение на бюджетните ограничения върху условията на живот на хората с увреждания и тяхната социална интеграция, припомняйки, че тази категория наброява 3,8 милиона души в Испания.

 

Католическата организация "Каритас" също би тревога миналата седмица за крайната бедност и разрастването на неравенствата, подчертавайки, че над 3 милиона души в Испания живеят с по-малко от 307 евро на месец. "Каритас" предупреди също така, че бедните в страната са 21,1 на сто (включително лица с годишен доход под 7355 евро).

 

Четвъртата икономика в еврозоната понесе ударите от спукването на пазара на недвижимите имоти през 2008 година, в момента, когато избухна международната финансова криза, а оттогава провежда безпрецедентни мерки за драстични икономии.


В рецесия от две години, Испания има рекордна безработица от 26,3 на сто, която се очаква да остане още дълго на високо равнище според икономисти и международни организации, макар че се очаква страната всеки момент да се върне към растежа.