Очаква се лечебните заведения да получат със 100 милиона лева по-малко

Като подигравка с българския пациент определят от Лекарски съюз новия бюджет на Здравната каса. Експертите са убедени, че рамката му ще демотивира българите да плащат здравните си осигуровки, а най-сериозно недостигът на пари ще се почувства в болничната помощ. 

 

Според проектобюджета на Касата с около 110 милиона лева повече са заложени за здраве, но въпреки това лечебните заведения ще получат със 100 милиона по-малко.

 

Над 2 милиарда и 800 милиона ще има Здравната каса догодина. При таксите за преглед при личен лекар и при специалист не се предвиждат драстични разлики. С 30 милиона повече ще бъдат отделени за лекарства. Допълнителни 60 милиона са предвидени за онкоболните. Сметките обаче показват, че средствата пак няма да са достатъчни. 

 

Като най-проблемна се очертава ситуацията в болниците – те ще получат със 100 милиона по-малко, а дефицитът им се очаква да надхвърли 440 милиона. 

 

Промяната е на фона на сериозния преразход за тази година, който вече достига 150 милиона лева и доведе до намаляване в бюдежтите на лечебните заведения с една пета в следващите три месеца. Дали и как ще се компенсира недостигът - все още не е ясно.

 

Догодина Касата ще продължи да финансира интензивните грижи и ваксинациите, а дейностите по асистирана репродукция ще се поемат от здравното министерство