Пристигането на олимпийския шампион от Бразилия изненада България

Завръщането на Гълъбин Боевски у нас вчера изненада медии, прокуратурата, правосъдното ни министерство. Самият Боевски обяви, че още от март е било ясно, че ще може да се върне в страната.

 

Журналисти прекараха часове наред пред дома на олимпийския шампион. Той беше задържан от бразилските власти преди 2 години за трафик на наркотици и осъден на 9 години затвор. Много преди да изтече този срок обаче се завърна в България.

 

Гълъбин Боевски отказа да отговаря на въпросите, свързани с куфара с наркотици. Не стана ясно знаел ли е или не какво има в багажа му. Но пък и заяви, че не може да се смята, че има кой знае каква власт, за да си издейства освобождаването.

 

От посолството на Бразилия в София обясниха, че Боевски е бил експулсиран с решение на тяхното правосъдно министерство. Той няма право да се върне повече там, което според южноамериканските дипломати означава, че престъплението не е опростено. Те разясниха още, че президентът Дилма Русеф няма права да помилва, каквито има българският държавен глава.

 

От посолството на Бразилия уточниха, че мярката за експулсиране е рутинна и тя се използва в случаите, когато осъдени чужденци са изпълнили част от наложеното им наказание. Самият Гълъбин Боевски беше категоричен, че към момента той е свободен гражданин и добави, че е изненадан от реакцията тук при положение, че още от март е било ясно, че той ще бъде освободен.

 

Властите в Сао Пауло са уведомили посолството ни там за завръщането на Боевски още през април, става ясно от писмо на бразилското посолство до медиите. На бившия олимпийски шампион са били издадени временни документи от консулската ни служба в Сао Пауло, с които той е имал възможност да се прибере у нас. Тази информация обаче явно не е стигнала до българското правосъдно министерство и до прокуратурата. Днес и министърът, и главният прокурор се оказаха изненадани.

 

„По официален път не сме имали искане за изтърпяване на наказание на осъдено лице в България”, каза министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

 

„Пристигането на Боевски не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с бразилската”, отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров.

 

От Министерството на външните работи коментираха, че това е едностранен акт на бразилската страна и не става въпрос за трансфер на осъдено лице. Той е бил освободен предсрочно, така че в случая Бразилия няма задължение да уведомява България или правосъдното ни министерство.

 

Главният прокурор обясни, че процедурата, по която Боевски е върнат, няма аналог у нас. „Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук. Той просто се освобождава”.

 

Юристи коментираха, че едва ли някога ще стане ясна конкретната причина за решението на бразилското правосъдно министерство да приложи т.нар. „експулс”.

 

Повече за изненадващото завръщане на Гълъбин Боевски ще научите от видеото.