Без обсъждане депутатите приеха доклада на проекта за нов Изборен кодекс

Още един месец ще работи парламентарната комисия, която разглежда случая с тефтерчето на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, съобщи БГНЕС.


В началото на днешното пленарно заседание депутатите удължиха срока за действие на временна анкетна комисия, която проучва обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в комисията, доскоро оглавявана от Златанов. Временната комисия ще трябва да извърши и анализ на проблемите, свързани с прилагането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и да предложи законодателни промени.


Без обсъждане депутатите приеха доклада на проекта за нов Изборен кодекс. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова представи на депутатите доклада и обясни, че от Коалиция за България ще го внесат след още едно обсъждане в парламентарната ни група.


"Изборният кодекс предвижда въвеждане на машинно гласуване, ще има и контрол на това кой печата бюлетините, колко бюлетини влизат в изборните секции. Предвиден е облекчен режим на независимите кандидати, намаляване на броя на подписи в подписките, намаляване на депозита за участие в изборите", изтъкна Манолова.


Днес стана ясно и, че депутатите ще имат извънредно заседание и следващата седмица. На 5 ноември те трябва да са в пленарна зала от 10:00 до 16:00 часа, като им предстои да обсъдят на първо четене промените в Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно - спестовни влогове и промените в Правилника за дейността на Народното събрание. На второ четене ще се гледат промените в Закона за счетоводството, промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за ДДС.