Когато отговаряш за кабинета, не може твои близки да са в парични отношения с него, смята социалистът

„БСП не е окупирана. В партията текат процеси, които целят от една страна публичност и отговорност при взимането на решения, яснота за членския състав и нашите симпатизанти за генезиса на едно решение – от кадровите до чисто управленските и последствията от тях. А от друга страна – стремеж на ръководството на партията да няма такава яснота”. Това каза в „Здравей, България” бившият депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков.  

 

На Георги Първанов не може да бъде вменявано чувство за отмъстителност или реваншизъм, заяви Петков в коментар на нападките на бившия президент по отношение на сегашното партийно ръководство на левицата. „Когато носиш отговорност за правителството, трябва да е ясно, че твоите близки не могат да се занимават с действия, свързани с финансово-парични взаимоотношения с кабинета. В случая очевидно е обратното”, посочи социалистът, имайки предвид скандала „Хохегер”, в който бе замесено името на председателя на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.

 

Не мисля, че някога сме имали нужда някой да лобира за нас”, добави бившият вътрешен министър и сподели още, че е виждал стенограма от заседанието, на което се е взело решението за наемането на Петер Хохегер. На него Станишев се е застъпил за този ангажимент, срещу който са се изказали други представители на левицата.

 

Нещата опират до морал, който в случая го няма. Този случай хвърля петно върху партията”, смята Румен Петков.

 

Представителят на социалистите коментира още оттеглянето на Христо Бисеров, което по думите му е повод за сериозен размисъл в управляващото мнозинство. „Работил съм с него и смятам, че той не е импровизатор, за да стигне лесно до това решение да излезе от политиката. Няма видимо напрежение в управляващото мнозинство и е много важно какви са мотивите за решението му… Това е изненадващ ход в тежка за обществото ситуация. Няма как този ход да не повлияе”, прогнозира Петков.

 

Никой няма право да възпрепятства протестите, но когато те излизат от рамките, когато възпрепятстват нормалния живот и работа на огромната част, това е крайно неприемливо, твърди Петков. По думите му „изперверзяването на протестирането води до ерозия на доверието на хората във формата на протеста”. Според Румен Петков правителството на премиера Пламен Орешарски "има всички шансове да издържи, ако не прави големи глупости".

 

Гледайте във видеото целия разговор с Румен Петков.