Трикратно трябва да скочи и броят на хората, които властите връщат принудително в родината им

Планът за овладяване на кризата, възникнала вследствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила в България, трябва да бъде изпълнен за шест месеца”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция днес, предаде агенция „Фокус”. Според него първата цел е намаляване броя на нелегалните имигранти. Втората основна цел е гарантиране сигурността на българските граждани.

 

Той предвижда броят на нелегално преминаващите южната ни граница да намалее три пъти. Трикратно трябва да скочи и броят на хората, които българските власти връщат принудително в родината им.

 

Предвижда се да се увеличи капацитетът на Агенцията за бежанците, така че ведомството да е в състояние да се произнася по случаите на над 150 души на ден. В плана е заложена и кампания за насърчаване на доброволното връщане на имигрантите. Министър Йовчев уточни, че това може да стане и с малки суми пари.

 

„Работим в посока ограничаване и управление на рисковете, произтичащи от пребиваването на територията на страната на лица, търсещи закрила и на нелегалните имигранти в няколко основни насоки – тероризъм и радикален екстремизъм, пандемии и епидемии, етнически, религиозни и политически конфликти и криминална престъпност. Третата основна цел е ред, сигурност и хуманни условия за живот в местата за настаняване на лица, потърсили закрила в България. Четвъртата цел е намаляване броя на бежанците на територията на страната”, заяви Йовчев.

 

„Петата цел е самоиздържане на бежанците и принос към социалните системи, които ползват, посредством бърза и ефективна интеграция. Шестата цел е осигуряване на допълнителни външни ресурси за разрешаване на миграционния и бежанския проблем. Седмата цел е ефективна комуникация с обществото, добави той.

 

Предвиждат се и законодателни промени, целящи определяне на условията за пребиваване на територията на страната на бежанците и създаване на центрове за настаняване от закрит тип. „Тези промени са подготвени, в момента върви предварителна съгласувателна процедура. В близките дни те ще бъдат официално внесени, за да започне процедурата по тяхното приемане”, каза още министър Йовчев.