„Ще възстановим и ще укрепим черните пътища”, зарече се Цветлин Йовчев

"Нелегалните имигранти към днешна дата са 9567. В местата за настаняване на бежанци капацитетът е надхвърлен отдавана. Тази криза поражда сериозни рискове и заплахи", обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

 

Той заяви, че в арестите на гранична полиция са задържани 695 имигранти, в домовете за настаняване на дирекция „Миграция” - 1078, в Държавната агенция за бежанците 4053 души, а на външни адреси - 3741.


„Тенденцията е такава, че миграционният натиск към страната не намалява. Той запазва и дори на моменти увеличава своя интензитет. За последния месец има около 3500 нелегални имигранти, задържани при преминаване на границата”, допълни още вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.


Скоро трябва да се обяви помощта, която ще получим от Европейския съюз за охрана и наблюдения на външната граница, като по всяка вероятност страната ни ще получи 5,6 милиона евро от Фонда за подпомагане на хора, търсещи убежище.


„Планираме да поставим въпроса за нелегалните емигранти на ниво Европейски съюз и да поискаме да се окаже натиск върху тези страни, от които е най-големият наплив на емигранти на наша територия. Много от тези лица не разполагат с документи за самоличност и за да могат да бъдат върнати обратно в страните им, е необходимо издаване на временни документи. Много от държавите отказват да приемат, че техни граждани ще бъдат върнати с чартърни полети”, съобщи още вътрешният министър.


Той посочи още, че е необходимо да се намерят места за настаняване на бежанци, търсещи убежище и да им се осигурят нормални условия за живот. Той не пренебрегна и нуждата да се минимизират рисковете за населението.


В момента в ход е план за изграждане на временно преградно съоръжение от 30 км на границата с Турция в участъка Елхово – Болярово.


„Ще възстановим и ще укрепим черните пътища, които са в района – над 100 км трябва да се укрепят. Това ще способства за по-бързото придвижване на патрулите и за по-бърза реакция”, каза още Йовчев и прогнозира, че до  понеделник ще имат на разположение над 1000 души, командировани в помощ на „Гранична полиция”.


Според него с тези мерки за по-малко от шест месеца броят на нелегалните имигранти ще бъде снижен с 3.5 пъти.