Исканията остават същите – оставка на правителството и разпускане на парламента

Студентите планират голям протест за 10 ноември по повдо 24-годишнината от настъпването на демократичните промени у нас. Акцията ще започне от стълбите на Ректората от 11 часа в неделя, обявиха на пресконференция от Националния щаб на "Ранобудните студенти".

 

Основните искания на протеста са отново за оставка на правителството на премира Пламен Орешарски и разпускане на 42-то Народно събрание. В него ще се включват студенти от НАТФИЗ и други висши училища от София и страната. Паралелен протест организират студенти от Бургаския свободен университет.

 

Представители на „Ранобудните” обявиха, че ако министър-председателят подаде оставка, те ще прекратят веднага протестните си действия. Коментарът бе по повод на оплакванията от техни колеги, че заради окупацията е възможна нулева учебна година в университетите.

 

Тази вечер кръстовището пред Ректората беше блокирано от студенти и подкрепящи ги протестиращи. Утрешните протести ще бъдат подкрепени и от преподаватели с призив „Повече така не може”. Студентите нарекоха шествието „Поход на справедливостта”. То ще обиколи Народното събрание, Министерския съвет, като ще приключи пред стълбите на бившия Партиен дом.

 

С това утрешният протест обаче няма да приключи. Навършват се и 150 дни от началото на недоволството. Затова в 17 часа ще започне концерт с участието на много млади артисти и такива с повече опит. Заради концерта ще бъдат създадени полицейски пунктове, на които ще се правят проверки и ще се проверяват всички съмнителни хора, за да няма инциденти.

 

Повече за подготовката на голямото шествие ще научите от видеото.