Причината е, че а децата, настанени в приемни семейства, от догодина няма да има по-високи детски

Приемните семейства обвиниха държавата в дискриминация. Причината е, че само за децата, настанени в приемни семейства или при близки, от догодина няма да има по-високи детски. А тези семейства, оказва се, са едва 200. Според представители на асоциацията за приемна грижа, по-големи детски за тях това няма сериозно да се отразят на  бюджета.

 

От догодина по-високи детски ще има. Но само за второто дете в семейството. Размерът на месечната помощ ще нарасне от 35 на 50 лева. За децата, настанени в приемните семейства или при роднини, промяна обаче няма да има. Независимо от броя на децата – сумата се запазва на 35 лева. 

 

Според експерти от социалното министерство обаче замразяването на детските за приемните семейства има логично обяснение. А именно – от догодина приемните родители ще получават повече пари, просто не от детски. На първо място заплатите на приемните родители са обвързани с минималното възнаграждение. А то от догодина ще нарасне.

 

От държавата все пак успокояват, че ако в приемно семейство бъде настанено дете с увреждане – то ще вземе по-високи детски, а именно 100 лева. Същото важи и за близнаците, които пък от догодина могат да разчитат на 75 лева на дете месечно.