Със засилването на модерните технологии се променя и начинът на работа

С разпространението на модерните технологии се променя и начинът на работа. Така например, има все по-малко значение къде се трудим. Ще ви покажем една засилваща се тенденция - дистанционна работа или какво е да работим от къщи.

 

От четири години Яко Молхов не се бори със задръствания на път за работа. Защото домът е неговият офис. Работата му е да поддържа сайт.

 

Яко има четирима колеги, разпръснати в България и чужбина. Някои от тях не е виждал от месеци. „Виждаме се с някои по-често, с други по-рядко, но главно комуникираме по интернет. Наскоро даже си направихме видео конференция по скайп”, казва Молхов.  

 

Такива като Яко все още не са много у нас. В момента обявите за такъв тип работа в интернет са около 15-20 на месец. Повечето идват от чужди фирми.

 

„При тези обяви по дефиниция мястото от където се извършва работата няма значение. Основното нещо, което направи това, са достъпността на телекомуникациите. Това са позиции, които са свързани с графичен дизайн, това са позиции сързани с уеб дизайн, преводи, архитектурни чертежи. Това са позиции подходящи за майки с деца, които за тях е изключително удобно да работят от къщи”, споделя управителят на сайт за обяви за работа Пламен Вушев. Тенденцията да се работи от къщи е нова за България.

 

Според Яко Молхов, компаниите все още нямат достатъчно опит в управляване на такъв тип работа. „Все още няма хора, които да имат такъв опит и да са изградили достатъчни навици, за да могат да се организират когато не са в офис. Когато човек работи от къщи е доста лесно, ако няма умения за работа от къщи, примерно да не спазва срокове, защото има доста неща, които залушявам средата. Тук по-скоро въпросът седи на чисто личностно ниво, дали даденият човек работи добре, дали може да се организира”, казва той.

 

„Минусите на този тип работа е когато човек прекалено дълго време работи този тип работа изпитва необходимост от социален контакт, добавя Вушев.

 

Още минуси – няма болнични, няма обезщетение за безработица, няма платен отпуск. За яко обаче плюсовете са много повече. „Няма дрескод, разбира се. Аз мога да работя по пижама. Мога да ям когато искам. Да пия кафе, когато искам, да пуша когато искам. Няма кой да ми седи на главата. 

 

Работейки за чужбина, заплащането е според стандартите на съответната страна.

 

„Определено е сегмент, който ще се разширява през следващите години”, смята Пламен Вушев.