Проектът е на фондация „Очи на четири лапи” и словенска организация

У нас за първи път обучават куче–асистент на човек с физическо увреждане. Проектът е съвместен на фондация „Очи на четири лапи” и словенска организация.

 

Петър Кечашки скоро ще може да разчита в своето ежедневие на кучето-асистент Мишо. То е още в начална фаза на обучение, но само след няколко месеца ще придобие необходимите навици.

 

„Отваря и затваря врати, помага на своя стопанин да мине безпрепятствено през тях. Донася и отнася вещи, като например мобилен телефон, дистанционно . Асистира също така при обличане и събличане”, казва Мартина Маринова от фондация „Очи на четири лапи”.

 

Тези умения кучето придобива в рамките на 6 месеца .То е подготвено индивидуално за конкретния стопанин. Не всяка порода обаче ,става за асистент на човек с физически увреждания.

 

„Породите са две - Голдън Ротвайлер и Лабрадор Ротвайлер .Те са спокойни, адаптивни, много социални, лесно преминават от един стопанин на друг”, допълва Мартина.

 

С уменията на своето куче, Петър Кечашки вече няма да е толкова зависим от околните. „Едно от нещата, които за мен е абсолютен ужас –като ходя някъде  да не си изпусна портфейла случайно. За мен става абсолютно невъзможно да си го взема от земята. Това е един сериозен проблем и аз ще разчитам на него”, казва той.

 

Кечашки не се притеснява от това, дали кучето ще се справи със сложните задачи, а от реакцията на обществото.

 

Кучета- водачи според закона  се допускат на всички обществени места и обществен транспорт. За кучета-асистенти все още това не важи.

 

Репортер: Линда Джонголова