Продължават проблемите преди Световното първенство по футбол

Мондиалът остава в Бразилия въпреки трагедията с двамата загинали работници вчера. Източник от ФИФА, пожелал анонимност, разкри, че световната футболна централа няма план „Б” за предстоящото първенство следващото лято. 
 
Съмненията в готовността на Бразилия да приеме световното първенство догодина придобиха все по-големи измерения, след като при строителен инцидент на стадион „Сао Пауло”, загинаха двама работници. Причината за трагедията е срутване на кран върху една от трибуните при поставянето на част от покрива. Случилото се отново хвърли сянка върху приготовленията на страната за Мондиал 2014, които бяха съпътствани със закъснения, преразходи и обществено недоволство.
 
 „Кранът повдигаше тази част, когато тя се наклони назад и събори самия кран. Ние дойдохме да гледаме на живо, тъй като следяхме целия строеж в интернет и искахме да видим края. Изведнъж всичко се превърна в топка от метал“, разказва един от свидетелите на случилото се. 
 
Съоръжението, което трябва да приеме откриващия мач на световното първенство, се намира в най-големия бразилски град. Според сроковете, поставени от световната футболна централа ФИФА, стадионът в Сао Пауло трябваше да е готов през декември. 
 
От компанията изпълнител на строежа заявиха, че ще подновят работата си в понеделник. От синдиката на работниците обаче бяха категорични, че всичко трябва да бъде затворено за 30 дни, за да могат властите да разследват инцидента.
 
В съобщение на официалния сайт на Коринтианс, отборът, който ще ползва стадиона след световното първенство, се казва, че парче от покрива е паднало върху фасадата в източната част на съоръжението и частично я е повредило. Стадион „Сао Пауло”, който преди носеше името „Коринтианс Арена”, е популярен сред местните като „Итакерао“ заради квартала, в който се намира. 
 
Инцидентът от вчера повдига въпроса и за строителните стандарти в станата. Като отзвук след трагедията се чу и предложението откриващият мач да бъде преместен на „Маракана”. Опасенията за сигурността съпътстват подготовката за големите спортни форуми през последните години. Световното първенство в ЮАР бе предшествано от множество коментари относно престъпността, докато Игрите в Лондон будеха опасения за терористични актове.