България подкрепя евроинтеграцията на страните от „Източно партньорство”

Европейският съюз е платформа, която помага за реализацията на приоритетите на България и Румъния на основата на споделени ценности. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънска телевизия. По думите на държавния глава ЕС не е "голям брат", който дава развитие, пари, магистрали. Според президента развитието и просперитетът не идват безплатно, а за тях трябва да се работи усърдно.

 

„Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции… Ако искате да си решите проблемите, трябва да ги познавате, да имате план и да произвеждате резултати. Ако очаквате, че някой друг ще ви даде пари и просперитет, тогава никога няма да припознаете успехите си – никога няма да обикнете демокрация, която ви е дадена наготово”, казва Росен Плевнелиев пред румънския канал DiGi24, съобщиха от президентството.

 

Президентът коментира гражданското недоволство у нас през тази година, като посочва, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат.

 

„Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество – хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си“, посочва държавният глава.

 

Плевнелиев оценява като много позитивни перспективите на регионалното сътрудничество между България и Румъния. Президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция в коментар на европейската инициатива „Източно партньорство”.

 

„Истински вярвам, че дългосрочно в основата на отношенията между ЕС и Русия е сътрудничеството от взаимен интерес“, отбелязва президентът.