Близо 1 700 пъти депутати са бягали от работа

Неизвинените отсъствия на депутатите през първите 6 месеца на 42-то Народно събрание са спестили от бюджета на парламента стотици хиляди лева. Близо 1 700 пъти депутати са бягали от работа, но за това не са получавали и пари.

 

Най-много отсъствия са натрупали от ГЕРБ, на второ място са „Атака”, а БСП имат само 30 отсъствия. За времето, в което депутатите не са на работа без причина, не получават пълната си заплата.  

 

За редовно присъствие и работа в пленарна зала, депутатът получава 2 196 лв. месечно. Всяко неизвинено се наказва – финансово. Само отсъствията на ГЕРБ са спестили от бюджета на парламента над 280 хил. лева. За двата месеца, в които не са ходили на работа, депутатите на партията на Бойко Борисов са разчитали само на една трета от заплатата си или малко над 700 лева, почти колкото е средното възнаграждение.

 

Така, без да търпят негативи в семейните си бюджети, депутатите са икономисали за държавата. За какво ще се харчат икономиите от депутатски заплати - не е ясно. Председателят на парламента Михаил Миков отбеляза обаче, че парите са трансферирани в републиканския бюджет. И пред камера и зад камера, нито един от депутатите не призна да му е било трудно със 700 лева на месец.