Артилеристите тотално се провалиха в средата на терена и авансът им пред Гражданите вече е само 3 точки

Манчестър Сити показа защо е фаворит на букмейкърите за титлата във Висшата Лига. Гражданите разбиха водача в класирането Арсенал с 6:3 у дома и се приближиха на 3 точки от лондончани.  

Гостите тотално се провалиха в средата на терена, където губеха лесно топката и от това следваха опасни атаки. Освен това и в защита действаха разочароващо. Така най-доброто нападение във Висшата Лига направи на пух и прах най-добрата защита. Така Сити е 8 от 8 у дома при голова разлика 35-5. 

В състава на домакините се завръщаха получилите почивка през седмицата Венсан Компани, Яя Туре и Серхио Агуеро. При Артилеристите Начо Монреал и Бакари Саня замениха Киърън Гибс и Карл Дженкинсън в защита, а в халфовата линия Джак Уилшър, Аарън Рамзи  бяха титуляри вместо Микел Артета и Томаш Росицки. Тио Уолкът пък за първи път започваше като титуляр вместо Санти Касорла.

Сити започна по-активно мача и още до 4-та минута стигна до три ъглови удара. Последваха още няколко атаки с ниски центрирания в наказателното поле, но така и не се стигна до удар към вратата.

Арсенал обаче първи имаше голово положение в 11-та минута. Тогава центриране в наказателното поле по щастливо стечение на обстоятелствата се озова в непокрития Джак Уилшър, но той нанесе много неточен удар от воле. 

Малко след това пък Оливие Жиру получи пас зад защитата, но малко не му достигна да овладее топката. И когато изглеждаше, че гостите ще наложат превес,  Сити нанесе своя удар. В 13-та минута след центриране от корнер Мартин Демикелис отклони топката към далечнага греда, където Серхио Агуеро от воле я заби в мрежата. Това бе 13-ия му гол в първенството. 

В 20-та минута Сити можеше да удвои резултата. Венсан Компани отне топката в центъра на терена и след това изведе чудесно Алваро Негредо на стрелкова позиция отдясно в наказателното поле, но ударът на испанеца бе неточен. Малко по-късно Яя Туре пробва мерника си от границата на наказателното поле, но прати топката над вратата.

Арсенал отново бе изпаднал в период, в който имаше затруднение с организиране на атаките си. В 30-та минута обаче лошо изчистване на Пантилимон след центриране от фаул прати топката в краката на Месут Йозил, но той не си я спря добре и пропусна шанса да стреля.

Гражданите контролираха мача, но противно на логиката на игра в 32-та минута Арсенал изравни. Аарън Рамзи отне топката от Туре в центъра на терена и започна опасна контраатака. Йозил стигна до наказателното поле и поднесе встрани към Тио Уолкът, чийто удар от границата на пеналта не бе силен, но Пантилимон не реагира, след като очакваше намеса на Демикелис, а той не направи такава.

Само две минути по-късно домакините имаха златна възможност отново да излязат напред в резултата. Давид Силва започна бърза атака и изведе Негредо зад защитата. Той обаче нанесе неточен фалцов удар покрай вратаря, но и покрай далечната греда.

Добрата игра на Небесносините обаче продължи и в 38-та минута те заслужено вкараха втори гол. Яя Туре изведе чудесно отдясно Сабалета, той центрира ниско пред вратата и там Негредо изпревари централните защитници и с шпагат засече в мрежата.

При тази ситуация Арсенал получи и допълнителен неприятен удар, тъй като в опит да блокира Негредо Лоран Кошчелни се контузи и трябваше да бъде заменен принудително от Томас Вермаелен.

В 45-та минута Мартин Демикелис за пореден път се оказа на най-добра позиция след центриране от корнер пред вратата на Арсенал, но ударът му с глава прати топката на половин метър покрай сглобката на гредите. В допълнителното време пък наглед безопасно центриране бе избито от Шченсни право на пътя на Туре, но той се подхлъзна в решителния миг и пропусна възможността да стреля от упор.

В началото на второто полувреме и Сити бе сполетян от малшанс, след като Серхио Агуеро се контузи и трябваше да бъде заменен принудително. На негово място влезе Хесус Навас.

Съвсем скоро след това обаче домакините имаха отново повод за радост, тъй като вкараха трети гол. Месут Йозил изнесе лошо топката с труден пас към Фламини и той не успя да я овладее. Фернандиньо я улови пред наказателното поле и с изключително прецизен удар я прати покрай Шченсни в далечния ъгъл.

Арсенал отговори с точно центриране към Жиру, който обаче засече неточно с шпагат на далечната греда. Малко след това французинът отигра много лошо топката след като бе изведен отдясно в наказателното поле и можеше да поднесе на непокрития встрани Уолкът, но без да иска чукна топката леко с левия крак и не я уцели с десния. В 55-та минута французинът имаше най-добрата си възможност, след като получи точно центриране от Бакари Саня и засече ефектно с летящ плонж, но на сантиметри от страничната греда.

В 62-та минута Уолкот върна интригата с прекрасен гол. Аарън Рамзи му даде мек копващ пас зад защитата и англичанинът с прекрасен  удар в далечния ъгъл прехвърли двуметровия Пантилимон и намери горния далечен ъгъл на вратата.

В този период Арсенал бе много по-активният отбор, но вместо да натисне в търсене на изравнителен гол, допусна много леко четвърто попадение. Хесус Навас получи топката отдясно и центрира по земя, топката като на шега мина покрай Монреал и Вермаелен и Давид Силва от пет метра засече под гредата.

Артилеристите можеха да отговорят много бързо, но бе отсъдена погрешно засада срещу Оливие Жиру. Гостите можеха отново да имат претенции към съдията, тъй като не бе отсъден очевиден корнер за тях. Малко след това Джак Уилшър нанесе страховит удар от дистанция, но Пантилимон разпери ръка и със сетни сили изби под гредата.

В 73-та минута Сити имаше опасна контраатака. Насри бе изведен в наказателното поле и заобиколи Шченсни, но от малък ъгъл не уцели вратата. Мачът бе станал много двуостър и Арсенал на свой ред имаше опасна контраатака, но Жиру не можа да даде точен пас към излизащия зад защитата Серж Гнабри.

Загубена топка от Уилшър в центъра на терена позволи Яя Туре да има пространство пред себе си и пред наказателното поле той нанесе силен удар, но топката мина встрани от вратата. Отново Туре организира опасна контраатака малко след това, но получилият топката в пеналта Самир Насри се оплете и дори не нанесе удар.

След тези бурни минути темпото леко спадна, но в 84-та минута Фернандиньо избухна с нов страхотен удар от дистанция и Шченсни едва успя да избие в корнер. Самир Насри имаше още две възможности получавайки в наказателното поле, но в първия случай не овладя добре топката, а при втория нанесе много лош удар.

В 87-та минута обаче Насри помогна за петия гол на неговия отбор. Той отне топката от Уилшър в центъра на терена,  подаде към Фернандиньо в наказателното поле и след като защитник не можа да спре бразилеца, той с удар отблизо добави топката в мрежата.

В ответната атака Никлас Бентнер върна един гол с удар с глава отблизо, но попадението бе отменено заради много спорна ситуация за засада. В 90-та минута удар от фаул на Уолкът бе избит от Пантилимон до гредата. В 93-та минута Уолкът получи хубав копващ пас зад защитата от Бентнер, но Пантилимон излезе и блокира удара му. Все пак в 94-та минута Арсенал върна трети гол, след като Мертезакер засече отблизо с глава центриране на Саня.

Това обаче не бе всичко, тъй като в 95-та минута Сити спечели дузпа. Милнър получи непокрит в наказателното поле, заобиколи Шченсни и макар че тръгна да пада още преди да има контакт с вратаря, съдията го възнагради с нарушение. Яя Туре застана зад топката и не сгреши за 6:3.