Червените дяволи спряха серията си от 4 поредни мача без победа, Уелбек вкара два пъти

Манчестър Юнайтед прекъсна лошата си серия от 2 поредни загуби във Висшата Лига и 4 мача без победа, след като спечели с 3:0 като гост на Астън Вила. 

Два гола за успеха вкара Дани Уелбек, който изигра много силен мач и даде заявка за по-сериозно участие в титулярния състав. Като цяло хората на Дейвид Мойс имаха предимство и можеха да спечелят по-убедително, докато домакините разочароваха. 

Благодарение на успеха тимът на Дейвид Мойс се изкачи на осмото място на 10 точки от лидера Арсенал и на 6 от 4-ия Евергън. Вила пък остава в средата на таблицата с 19 точки, на 6 над зоната на изпадащите.

В състава на Астън Вила липсваше контузения капитан Рон Влаар и наказания Фабиан Делф. Далеч повече проблеми имаше мениджърът на Юнайтед Дейвид Мойс. 

Освен дългосрочно контузените Робин ван Перси и Майкъл Карик, извън групата бяха Луиш Нани, Андерсон, Неманя Видич, Крис Смолинг, Шинджи Кагава и Маруан Фелайни. В тима обаче след изтърпяно наказание се завръщаше Уейн Руни, а Дарън Флечър бе включен в групата за мача за пръв път от 12 месеца насам.

Вила започна по-активно и още до третата минута отправи два точни удара в очертанията на вратата на съперника, но и в двата случая Де Хеа не бе особено затруднен да спаси. Малко по-късно Марк Олбрайтън нанесе далеч по-опасен диагонален удар от 12-13 метра, но отново вратарят на Юнайтед се намеси.

В 12-та минута Бентеке получи чудесен пас на ръба на засадата, но повеждането на топката му бе такова, че позволи на Рафаел да го блокира в решителния миг преди да стреля очи в очи с Де Хеа.

Юнайтед откри резултата след първата си опасна атака. Рафаел проби покрай двама защитници отдясно и центрира в наказателното поле, Янузай с глава засече топката в страничната греда, но тя се върна право в Дани Уелбек, който отблизо направи добавка на празна мрежа.

Само три минути по-късно Червените дяволи нанесоха втори удар. Бейкър направи грешен пас при изнасяне на топката, Валенсия бе изведен отдясно и центрира по земя към точката на дузпата, където Уелбек се хвърли и с шпагат засече под гредата. 

След още десет минути гостите можеха да вкарат и трети гол.  Първо Уелбек даде изключително елегантен пас и изведе Валенсия в наказателното поле, но крилото така и не намери двамата непокрити свои съотборника пред вратата. Секунди по-късно отново Валенсия бе изведен отдясно в наказателното поле и този път поднесе назад към Руни, но неговият диагонален удар от 12-13 метра  мина на сантиметри от гредата.

В 33-та минута гостите организираха хубава атака, при която Валенсия изведе Уелбек в коридор и той стреля покрай вратаря, но топката отново мина застрашително близо до страничната греда. До края на полувремето темпото на игра поспадна, но Юнайтед продължи да контролира играта и не допусна опасности пред вратата на Де Хеа.

Веднага след започване на второто полувреме Вила стигна до възможност, след като Ел Ахмади отне топката от Евра и центрира пред вратата, но на далечната греда Якуба Сила засече неточно с глава.

Преди обаче бирмингамци да се вдъхновят за някакъв натиск, Юнайтед сложи точка на спора с трети гол. Том Клевърли отне топката в полето на съперника, размени подаване с Руни, който му върна в наказателното поле и халфът простреля Гузан в близкия ъгъл.

Малко по-късно Юнайтед имаше удобна възможност от пряк свободен удар пред наказателното поле на съперника и Руни завъртя топката от външната страна на стената, но малко не му достигна да намери мрежата. Малко след това Рафаел проби отдясно и поднесе към непокрития Уелбек на точката на дузпата, но той стреля в тялото на защитник.

За домакините Марк Олбрайтън започна хубава атака по крилото и след това Бентеке поднесе встрани пред наказателното поле на удобна позиция за изстрел към Сила, но той отново бе неточен в опита си да намери горния десен ъгъл на вратата. При друга атака пък удар от малък ъгъл на Олбрайтън рикошира в защитник и за малко да изненада Де Хеа, но все пак испанецът успя инстинктивно да спаси.

След разбъркване пред вратата на Юнайтед топката попадна във влезлия малко преди това като резерва Андреас Вайман, но защитник веднага се хвърли пред него и блокира иначе опасният му удар от близко разстояние.

Двайсет минути преди края гостуващите фенове на Червените дяволи избухнаха в аплодисменти заради влизането в игра на Дарън Флечър, който замени Райън Гигс. Това бе първи мач за шотландеца от края на декември 2012-а.

В 72-та минута Дани Уелбек бе близо до реализиране на хеттрик. Уейн Руни и Валенсия играха настойчиво в наказателното поле и след неразбория Уелбек открадна топката под носа на Брад Гузан, но след това опитът му да го прехвърли прати топката над вратата.

Четвърт час преди края Вила спечели пряк свободен удар точно пред наказателното поле и Ел Ахмади стреля силно покрай стената, но Де Хеа се хвърли и изби.
В последните минути Червените дяволи отново вдигнаха темпото. Уелбек даде поредно хубаво подаване и изведе Клевърли на стрелкова позиция в наказателното поле, но неговият удар от десетина метра бе спасен от Гузан.

Така или иначе Юнайтед няма загуба на терена на Вила в Лигата вече в 18 поредни гостувания, а бирмингамци успяха да спечелят едва веднъж в 36 двубоя между съперниците в първенството.